Visita Virtual

Visita virtual als pisos de Neus Sala i al repositori digital de la seva obra.

exposició Neus sala

Visita virtual a l'exposició que es va celebrar entre el 24 de novembre de 2017 al 28 de gener de 2018 a l'Espai Muxart de Martorell


Què és l'Art Outsider ?

Art brut, marginal, cru, autodidacta, pur, visionari, popular…


Visita virtual al pisos

Visita virtual als pisos de Neus Sala


previous arrow
next arrow
Slider

ESPAI OUTSIDER NEUS SALA (MARTORELL)

Com fan tots els artistes, i amb més força els outsiders, a través de la producció creativa la Neus Sala representa el seu món intern, i ho fa en un entorn quotidià i íntim: a casa seva. Visitar la vivenda de la Neus és entrar en el seu univers simbòlic.

L’espai outsider Neus Sala inclou la visita virtual a les dues vivendes que l’artista va llegar a l’Ajuntament de Martorell per a ús social.

Ambdues vivendes compleixen els requisits per poder-les considerar com a espais outsiders: es tracta de la materialització d’un imaginari individual, de l’expressió d’un microcosmos particular, creat per una sola persona i basat en el reciclatge i en unes regles constructives pròpies que es segueixen de manera coherent.

Saber-ne +

Els 5 trets de l'Art Outsider / Art Brut

Horror vacui
Tret 1
Horror vacui
No hi ha lloc per al blanc. Els buits s’han d’omplir, els espais s’han de cobrir. Es desenvolupa amb un cert sentit orgànic, com les plantes que van creixent d’una manera no del tot ordenada. L’horror vacui es manifesta fins i tot en la necessitat d’omplir objectes amb altres objectes (peanes…).
Reciclatge i reutilització
Tret 2
Reciclatge i reutilització
No es llença res, tot serveix. Objectes de major o menor qualitat, bé reciclats de la quotidianeitat (envasos, clauers…) o bé trobats (una nina vella, unes fulles seques…), són reutilitzats. A través d’una poètica molt personal es transforma l’objecte original en una altra cosa. A més, el material sol intervenir-se, decorar-se.
Repetició i/o seriació
Tret 3
Repetició i/o seriació
En certa manera, la creació outsider pren forma de ritual, s’esteriotipa, i es materialitza amb un cert ordre, més o menys repetitiu. Algunes obres es caracteritzen fins i tot per esdevenir seriacions pures. L’horror vacui i un concepte elaborat de simetria poden teixir la base de les repeticions, que creixen de manera natural i orgànica.
Formació autodidacta
Tret 4
Formació autodidacta
Malgrat no solen haver cursat estudis especialitzats, els artistes outsiders dominen les tècniques del dibuix, la perspectiva, l’equilibri de formes... La formació autodidacta, la manca de distorsions acadèmiques i la fidelitat intimista allunyen l’obra outsider de les convencions culturals predominants, precisament el que valorava J. Dubuffet per distingir l’art com a brut.
Pulsió creativa extrema
Tret 5
Pulsió creativa extrema
Si partim del concepte que la creació sempre és pulsió, en l’artista outsider aquesta esdevé quasi necessitat vital. Es tracta d’una expressió instintiva sense formalismes, sense convencions de cap tipus, sense distorsions culturals. La intensa autenticitat, que el defineix en tots els sentits, fa de l’art outsider una creació pura.

Visita virtual als Pisos de Neus Sala

Hay muchos nombres: art brut, outsider art, arte marginal… para referirnos a las creaciones que escapan, a contracorriente, a la homogeneización del Arte. Sus protagonistas son personas, principalmente autodidactas, que experimentan una necesidad irrefrenable de crear.
Gracela Garcia
Gracela Garcia
Investigadora (Art Brut/Arte Outsider)